Logowanie | Rejestracja

Zaloguj się

Nazwa użytkownika:   Hasło:   Loguj mnie automatycznie  
Dzisiaj jest czw lis 30, 2023 6:27 pm

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość

Adept
Awatar użytkownika

Obrazek

Witam. Czy któryś z użytkowników forum lubi zgłębiać archiwalia wreslingowe? Jeżeli tak, to jakie konkretnie i co skusiło Was do prześledzenia dokładnie tego okresu? Możecie coś np polecić?

Ze mną było zwykle tak, że przez dobre kilkanaście lat bawiłem się w oglądanie gal z okresu zanim zainteresowałem się wrestlingiem (2000 rok), teraz jednak z racji mniejszej ilości czasu i też tego, że obejrzałem tego naprawdę dużo wyczerpałem nieco temat (chociaż wiadomo, ukryte perełki zawsze się znajdą). Najwięcej zabawy daje mi okres lat 80 w Japonii. Panował tam niesamowity klimat i mimo, że dla wielu lata 90 to złoty okres puroresu, to do mnie bardziej przemawia gęsty klimat agresywnych lat 80 w którym New Japan rywalizowało z All Japan, wyłaniało się UWF i prawdziwą rewolucję robiły walki juniorów. Do tej pory raz na jakiś czas odpalam jakieś składanki z tamtych czaasów. ;)

Rookie
Awatar użytkownika

Jeśli chodzi o wrestling to interesuję się tylko latami 80. i 90. Miało to swój niepowtarzalny urok, uwielbiam legendy WWF jak Hulk Hogan, Bam Bam Bigelow, Rick Rude, Jake The Snake Roberts, British Bulldog i wielu, wielu innych. Kiedy tylko mam wolną chwilę oglądam stare walki, szczerze mówiąc mało kogo znam z występujących w dzisiejszym WWE. Pozdrawiam.

Nowy

Witam ;)
Dołączam się do tematu.
Interesuję się tylko Wrestlingiem WWF od połowy lat 90-tych wstecz, poprzez lata 80te (czasy AWA) 70te WWWF oraz wczesniejszymi czasami kiedy Eventy odbywały się według klasyfikacji poszczególnych stanów USA.
Wrestling oglądam od 1993 roku i oglądając kilka lat już wtedy bardziej interesowały mnie czasy wczesniejsze, i w miarę upływu czasu przestawałem być na bieżąco.

Z uwagi na niepowtarzalny klimat, aurę komiksowych superbohaterów w dawnych wrestlerach, gdzie tajemnica kayfabu w czasach bez internetu miała swój wymiar. Gale i Eventy odbywały się w okowach niepowtarzalności pseudosportowego teatru (nie jak współczesna celebracja pokazy kaskaderskie z przewagą megaimprezy), gdzie każda postać była autentyczna i była indywidualnoscią której image miał swoją magię ,był wolny od naśladownictwa będąc w istocie ponadczasowym....
A wszystko to przy akompaniamencie utworów, ścieżek dźwiękowych w stylu Rocky, Magnum, albo Drużyna A ;)
Do dziś mógłbym to oglądać w nieskończoność. <3

Low carder
Awatar użytkownika

Rzadko się udzielam na forach, ale w takim temacie mnie nie może zabraknąć. ;)

To, na czym się wychowałem i do dziś oglądam/przypominam/nadrabiam zaległości, czyli WCW '96-'98, dla mnie złoty okres, nie pamiętam dokładnie czy miałem 5 bądź 6 lat, pamiętam tylko że z miejsca wsiąkłem w te show i tak już zostało. ;)

Nawet teraz po latach, mogę oglądać te gale godzinami (gdzie przy obecnym RAW jak trafię w TV, nudzę się po 10 minutach, za to jako duchowego spadkobiercę WCW, oglądam AEW, choć wiadomo, że takiej zajawki to już nie wywoła u mnie jak WCW).

Z perspektywy czasu uważam, że te gale miały wszystko aby odnieść sukces, numer jeden to oczywiście stajnia nWo, ale też świetna dywizja Cruiserweight i genialni technicy jak Regal czy Benoit, charyzmatyczny Mean Gene, oj wiele by wymieniać... różne style wrestlingu, od widowiskowych po te bardziej bazujące na gimnickach.

No i był też mały Polski akcent czyli Scott Putski, który odziedziczył w WCW gimnick "Polish Power" po Ivanie Putskim, wprawdzie był tylko jobberem/low carderem, ale za dzieciaka emocji sporo dostarczył. :) Swoją drogą kiedyś zamieniłem z nim parę słów na FB gdzie nie wypowiedział się w zbyt dobrych słowach o WCW,Hoganie i Bischoffie. xD

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ]