Logowanie | Rejestracja

Zaloguj się

Nazwa użytkownika:   Hasło:   Loguj mnie automatycznie  
Dzisiaj jest czw lis 30, 2023 8:05 pm

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość

Mid carder
Awatar użytkownika

18 userów znów powróci do szkolnych ław. Spotkają się oni z wieloma pytaniami, zadaniami, testami, aż w końcu pozostanie ten jeden, najmądrzejszy WrestleFan …

Lekcja 1
Temat: Zapoznanie z regulaminem i … pierwsze zadanie.

Kilka słów o projekcie:
Wpadłem na ten pomysł na początku roku szkolnego. Nie wiem co było moją inspiracją, ale jednak takowy pomysł wleciał mi do głowy. Wtedy jednak jakoś się na to nie zabrałem, a teraz zmotywowała mnie do tego jedna rzecz – sukces WrestleFansowego Asa (przynajmniej według mnie). Te dwa projekty będą różnić się diametralnie, tutaj trzeba będzie wyróżnić się swoją wiedzą i pokazać, że wie się więcej od innych. Grono userów jest dość szerokie i zapewne każdy będzie chciał im wszystkim udowodnić swoją wyższość. Chciałem połączyć wspólną rywalizację, zabawę i naukę w jedno i tak właśnie narodził się ten pomysł. Poradziłem się kilku osób i doszedłem do wniosku, że czas porozsyłać zaproszenia i zapytać co sądzi o tym lud. Odzew z ich strony się znalazł, więc nadszedł czas by ruszyć z tym wszystkim.

Lista uczestników, którzy przyjęli moje zaproszenie do konkursu:
Carrik
Fighter
Forlan
Gi4lu
Gudson
KL
KTU
Maćko
Maniekklord
Merlas
Nessu
PeDroDr
Ramzes
Randa
Rock Bottom
Stochu
Tigon

Jak to wszystko będzie przebiegać?
Otóż ruszamy od początku z 17 userami. Każdy kolejny konkurs będzie podawany w tym temacie w czasie lekcji. Pierwsze na sam początek będą luźne, lecz z czasem z każdą lekcją będzie wiązała się eliminacja. Lekcja rozłożona będzie na dwa bądź jeden tydzień (czas do rozegrania quizu bądź jakiegoś rodzaju teleturnieju), w zależności od ilości pojedynków w karcie, sposobu ich rozegrania i płynności w jakiej będą rozgrywane. No i tak lekcja po lekcji w końcu dojdziemy do końcu i pojedynku 1 vs 1 do pojedynku o miano tego najmądrzejszego … Tutaj jednak zbyt daleko ruszyłem w przyszłość.

Chciałbym także przedstawić jak będą przebiegały eliminacje, czy też quizy sprawdzające wiedzę. Są one podzielone na trzy rodzaje:
-quiz ogólny (pytania mogą się zdarzyć ze wszystkiego, o wszystkim, poziom wiedzy książkowej – gimnazjum + wiedza ogólna ze świata sportu, rozgrywki, seriali itp. …)
-quiz tematyczny (pytania dotyczą tylko jednej dziedziny nauki, którą ustala organizator poprzez losowanie; może to być np. quiz historyczny, matematyczny, geograficzny itd.) Do 10 pytań tematycznych dochodzi także 10 pytań ogólnych (Takie quizy będą dość rzadkie, bądź nie będzie ich w ogóle)
-quiz zbiorowy (rozgrywany w postaci teleturnieju, o nieco zmodyfikowanych zasadach, które tutaj będę wyjaśniał, pierwsze pomysły do zrealizowania to: Familiada, Jeden z dziesięciu i Awantura o kasę, z czasem może coś dojdzie).

Właśnie w tego rodzaju quizach będzie brać udział podczas kolejnych etapów. Każdy etap będzie miał w sobie coś wyjątkowego i mam nadzieję, że będą was ciekawić. Jeżeli macie pytania piszcie w komentarzach bądź na PW.

Dodam jeszcze, że każda lekcja będzie zawierała wyniki poprzedniej i zadanie do wykonania na obecną.

No to teraz przejdźmy do pierwszego etapu, a będzie nim … Awantura o kasę!
Tak nie mylicie się, chodzi tu o znany teleturniej, który prowadził Krzysztof Ibisz. Tutaj jednak to ja wcielę się w jego rolę. Drużyny natomiast będę stworzone z zawodników, którzy zostanę do nich przydzieleni na zasadzie alfabetu. Podział podam poniżej, a teraz napiszę jak to wszystko będzie wyglądać. Myślę, że od razu na początku będzie to ciężkie zadanie dla mnie, a dla was coś nowego i ciekawego. No zobaczymy czy wszyscy damy radę.

Tak więc w skład każdej drużyny wchodzi trzech userów. Każda drużyna ustala między sobą, który z nich zostanie kapitanem. To będzie tutaj bardzo ważna funkcja, lecz o tym nieco później. I tak w jednej rozgrywce udział biorą trzy drużyny. Każda dostaje do swojego budżetu 5000 zł (wirtualnych :D ) a pieniędzmi podczas licytacji dysponują tylko kapitanowie.

Przebieg licytacji:
1.Ja podaję kategorię i rozpoczynam licytację pobierając z puli każdej drużyny 200 zł.
2.Kapitanowie walczą o kategorię.
3.Licytacje wygrywa jedna drużyna i to właśnie ona będzie walczyć o obronienie wylicytowanych pieniędzy, które znajdą się w puli.
4.Po zakończeniu licytacji każda drużyna wystawia jednego członka, który jej zdaniem najlepiej zna się na danej kategorii, przy czym na sześć kategorii każdy user musi być wyznaczony przez kapitana dwa razy. Dodam, że kategorie nie będą się powtarzać.
5.Trzech userów z trzech drużyn staje do pojedynku.
6.W każdej kategorii mam przygotowane cztery pytania.
7.Czytam pierwsze pytanie i user z trójki wyznaczonych przez kapitanów, który odpowie najszybciej zdobywa punkt (gramy tutaj do 2 punktów).
8.Jeżeli jako pierwszy na te dwa pytania odpowie user wyznaczony przez drużynę, która wygrała licytacje to ta drużyna zgarnia pieniądze na swoje konto.
9.Jeżeli natomiast jako pierwszy na dwa pytania odpowie user z jakiejś drużyny przeciwnej to pieniądze trafiają do puli następnej licytacji.
10.Licytajca i odpowiedzi na każdą kategorię przebiegają tak samo.
*Drużyna ze stanem konta 0 zł od razu odpada z gry.
*Możliwe jest dorzucenie czegoś do puli, bądź po równo na konta każdej z drużyn.

Userzy z drużyny, która po zakończeniu rozgrywki będzie miała najwięcej ,,pieniędzy” dostają wolne na następne dwie lekcje, tak więc zapewniają sobie przetrwanie w grze. Przegrani natomiast o nie zawalczą. Ważne by kapitan był osobą odpowiedzialną, logicznie myślącą i z dużą wiedzą ogólną. Wiadomo, że będzie się tu też liczył współczynnik szczęścia przy doborze drużyny, jednak alfabet jest bezwzględny. Naprawdę ważne jest dla każdej drużyny by dobrać odpowiednio kapitana, więc przemyślcie tą decyzję. W razie niejasności proszę kierować do mnie pytania na PW. Nie ukrywam że czeka mnie trudne zadanie by to wszystko ogarnąć, jednak moim zdaniem rozgrywka od razu od początku będzie ciekawa. No nic, czas przystąpić do rozgrywki.

Terminy quizów ustalę ja, ponieważ tylko wtedy będziemy mieli się okazję jakoś zebrać. Jeżeli komuś nie pasuje termin z jakiegoś ważnego powodu to niech napiszę do mnie na PW, a może uda się przerzucić go na następny bądź wcześniejszy termin albo wrzucić do quizów o utrzymanie w turnieju. Odbędą się dwie awantury, a oto ich daty:
1.20 października 2013r. – godzina 20:00, miejsce IRC
2.27 października 2013r. – godzina 20:00, miejsce IRC

Podział drużyn:
1. Fighter, Forlan, Gi4lu
2. Gudson, KL, KTU
3. Maćko, Maniekklord, Merlas
4. Nessu, PeDroDr, Ramzes
5. Randa, Rock Bottom, Stochu
6. Tigon, Carrik, Hogan

Pierwszy termin obowiązuje trzy pierwsze drużyny (1-3), a drugi termin pozostałe trzy drużyny. (4-6). Niestety Carrik nie odpisał mi na zaproszenie, a nie miałem już czas by na niego czekać bo chciałem zacząć w niedzielę. W każdym bądź razie jedno miejsce jest wolne, a duet mamy w drużynie numer sześć. Jeżeli Carrik dojdzie to dołącza do nich, natomiast jeżeli nie będzie chciał to jedno miejsce pozostanie wolne i jeśli ktoś z pozostałych userów chciałbym wziąć udział to zapraszam. Carrik i Tigon na pewno jednak nie pozostanę w duecie, a gdy nie znajdę 18 zawodnika do gry to pomyślimy nad tym problemem. Quiz grają oni w następną niedzielę, więc jak na razie mają spokój. Oprócz tego tematu każdy uczestnik dostanie także ode mnie PW. Przypominam o doborze kapitana, lecz o tym dogadajcie się między sobą w trójkach. Chciałbym dostać wiadomość PW kogo wybraliście do sobotniego wieczoru. :)
Dodam tutaj małą korektę - Carrik zdecydował się dołączyć, lecz okazało się, że WAO niestety coś wypadło i musiał odejść on z turnieju. W takim razie nadal szukam jednego chętnego usera i liczę na was. ;)
Kolejna korekta - mamy 18 uczestnika, a jest nim Hogan. Wobec tego dołącza on do drużyny Carrika i Tigona podczas drugiej ,,awantury". :)

Liczę na waszą obecność na quizach no i życzę dobrej zabawy. Jeżeli macie pytania piszcie PW bądź tutaj. Możecie śmiało pisać swoje odczucia dotyczące quizów.

Felietonista roku 2014

Mid carder
Awatar użytkownika

18 userów znów powróci do szkolnych ław. Spotkają się oni z wieloma pytaniami, zadaniami, testami, aż w końcu pozostanie ten jeden, najmądrzejszy WrestleFan …

Lekcja 2
Temat: Kapitanowie (znowu) na start.

Podsumowanie
Pierwsze zadanie już za nami i muszę przyznać, że jestem naprawdę zadowolony z jego przebiegu. Doszły mnie słuchy, że zadanie było ciekawe, a dodatkowo nie zawiodła mnie frekwencja. Wiedziałem, że nie powinienem mieć problemu z wyselekcjonowanymi przeze mnie userami i mogę na nich liczyć. Dzięki za to panowie! Trochę wyszło zamieszania ze składami, lecz ważne jest że każdy stawił się na quiz. Teraz czas na kolejne zadanie, lecz zanim dojdę do niego przedstawię wyniki dwóch ,,Awantur o kasę”, które zostały przeprowadzone w ostatnie dwie niedziele.

18 userów zostało podzielonych na sześć drużyn i tak oto prezentowały się ich oficjalne składy wraz z kapitanami:
1.Gi4lu (kapitan) Forlan & Fighter
2.KTU (kapitan) Gudson & KL
3.Maćko (kapitan) & Maniekklord
4.Nessu (kapitan) PeDroDr & Ramzes
5.Randa (kapitan) RockBottom & Stochu
6.Hogan (kapitan) Carrik, Merlas & Tigon

W pierwszej awanturze udział wzięły drużyny 1-3, a w drugiej drużyny 4-6. W drużynie numer 3 niestety udział wzięło tylko dwóch członków, ponieważ Merlas nie mógł się stawić w wyznaczonym terminie. Dlatego został też on przerzucony na inny termin oraz wrzucony do drużyny numer 6 i ta drużyna miała czterech zawodników.

Wyniki:
Awantura nr.1 - Stan konta - druzyna 1 (12800), druzyna 2 (900), druzyna 3 (1300)
Awantura nr.2 - Stan konta - druzyna 4 (10400) druzyna 5 (1000) druzyna 6 (3600)

Tak jak obiecałem członkowie pierwszych drużyn z dwóch awantur dostają zielone karty i są bezpieczni przez dwie następne ,,lekcje”. Dla przypomnienia dodam, że są to: Gi4lu, Forlan, Fighter, Nessu, PeDroDr i Ramzes. Gratuluję tej szóstce zawodników i zarazem dziękuje pozostałym za wzięcie udziału, uczciwą rywalizację w miłej atmosferze. Jeżeli chcielibyście wiedzieć coś więcej na temat lekcji nr.1 piszcie do mnie PW, bądź udzielajcie się tutaj, a na pewno potrzebnych informacji udzielę.

Kolejne zadanie
A teraz czas przejść do następnego zadania, w którym jednak nie wezmą udziału wszyscy userzy, a właściwe wystąpi tutaj tylko … czwórka zawodników. Wiele można wywnioskować z tematu, lecz dodam, że w tej konkurencji szansę wykazania dostaną kapitanowie. A będą to – KTU, Maćko, Randa i Hogan. Każdy kapitan reprezentował będzie swoją drużynę. Wspominałem, że wybór kapitana w tej konkurencji będzie naprawdę ważny, a teraz nadejdzie czas by powierzyć w jego ręce swój los.

Jak to wszystko będzie wyglądać:
1.Czwórka kapitanów z poprzedniego zadania zostaje podzielonych na dwie pary na podstawie stanu konta z jakim ich drużyny kończyły awantury.
2.Pary zostały ustalone w systemie 1-4, 2-3 i wyglądają one następująco:

Hogan (3600) vs KTU (900)
Maćko (1300) vs Randa (1000)

3.Każda para odbywa ze sobą jeden quiz ogólny, w którym zwycięzca zostaje wyłoniony po poprawnym odpowiedzeniu na 10 pytań, tak więc maksymalna liczba pytań w quizie wynosi 19.
4.Sędzią pojedynków jestem ja, a termin nie jest narzucony odgórnie, po prostu ustalimy go sobie indywidualnie.
5.Wygrani w tych starciach zapewniają sobie i swojej drużynie ,,zielone karty” i brak eliminacji przy następnej ,,lekcji”.
6.Przegrani natomiast nie odpadają, lecz podczas następnej lekcji będą już musieli walczyć o pozostanie w konkursie.

Dodam, że jako kapitana druzyny numer 6 wyznaczyłem Hogana, bo choć nie trzymał on tej funkcji do końca to właśnie on był kapitanem na początku quizu.

Na koniec podsumowując dodam, że w tym tygodniu nikt nie odpada z gry, lecz walczymy o ,,zieloną kartę”. Podczas następnej lekcji walczymy już natomiast o pozostanie w konkursie, lecz to dopiero za tydzień … Przypomnę, że quiz jest ogólny, a więc może trafić się pytanie z każdej kategorii. Sędzią jestem ja i myślę, że damy radę rozegrać te dwa quizy w ciągu tygodnia, a więc chciałbym by najpóźniej w niedzielę zostały one rozegrane. Niemniej ustalę to z uczestnikami poprzez PW. Każdy uczestnik dostanie także ode mnie PW z informacją. Zapraszam do dzielenia się wrażeniami po pierwszej lekcji oraz do zadawania pytań w przypadku jakiś niejasności. Życzę czwórce userów powodzenia, a pozostali niech trzymają za nich kciuki, bo to właśnie od nich zależy to czy zapewnicie sobie wolność od eliminacji, czy może jednak zawalczycie o byt w programie już samemu.

Felietonista roku 2014

Mid carder
Awatar użytkownika

Lekcja 3
Temat: Czas pierwszej eliminacji …

Podsumowanie poprzedniego zadania:

Kolejny tydzień minął, a w tym czasie udało nam się rozegrać dwa quizy, które odbyły się między kapitanami drużyn z ,,Awantury o kasę”. Apelowałem wtedy o mądry wybór kapitana i teraz niektórzy mogli przekonać się co do słuszności swoich decyzji. Choć teraz muszę przyznać, że poziom był naprawdę wyrównany, a walka o zwycięstwo trwała do końca obydwu quizów. Niemniej jednak ktoś wygrać musiał i tak oto prezentują się wyniki:

Hogan 7-10 KTU

Maćko 8-10 Randa

Wyniki pokazują, że walka była wyrównana i trwała do samego końca. Nie było żadnych problemów z dogadaniem terminów i spokojnie wyrobiliśmy się mimo tylko tygodnia na rozegranie quizu. Podziękowania idą dla to w stronę kapitanów no i mam nadzieję, że w następnych quizach z dogadaniem będzie podobnie.
Wyniki ostatniej lekcji podałem, teraz czas na zademonstrowanie kto obecnie jest bezpieczny od eliminacji, a kto o nią zawalczy.

Zielone karty posiadają: Gi4lu, Forlan, Fighter, Nessu, PeDroDr, Ramzes (wygrana podczas ,,Awantury o kasę”) KTU, KL, Gudson (dzięki wygranej KTU podczas poprzedniej lekcji) Randa, RockBottom i Stochu. (dzięki wygranej Randy podczas poprzedniej lekcji)

Kolejne zadanie:
Zielonych kart nie zebrała jeszcze grupa sześciu userów, a są to – Carrik, Hogan, Maćko, Maniekklord, Merlas i Tigon. Właśnie oni podczas tej lekcji zmierzą się w testach eliminacyjnych. Reszta będzie mogła spokojnie popatrzyć no i pokibicować im podczas ich quizów. Każdy będzie polegał na sobie, nie będzie już tworzona żadna drużyna, ani też nie będziecie musieli polegać na swoim kapitanie. Wasz los jest w waszych rękach. Możecie udowodnić, że na wasze poprzednie niepowodzenia mógł mieć wpływ brak szczęścia, a wy sami poradzicie sobie jak najlepiej i nadal będzie się liczyć w grze o miano ,,Najmądrzejszego WrestleFana”. Życzę wszystkim powodzenia i przede wszystkim dobrej zabawy podczas quizów. Czas udowodnić innym swoją wyższość. Dodam jeszcze, że po tym zadaniu odpadają dwaj userzy.

Jak to wszystko będzie wyglądać:
1.Szóstka zawodników, którzy nie posiadają jeszcze zielonej karty, zostanie podzielona na trzy pary.
2.Pary zostanę wyłonione zgodnie z alfabetem i na zasadzie 1-6, 2-5, 3-4, tak więc będą wyglądać one następująco:

Carrik vs Tigon

Hogan vs Merlas

Maćko vs Maniekklord

3.Każda para odbywa ze sobą jeden quiz ogólny, który jest rozgrywany do 10 poprawnych odpowiedzi, tak więc maksymalna liczba pytań w quizie wynosi 19.
4.Sędzią wszystkich pojedynków jestem ja, a ich termin ustalimy sobie między uczestnikami, tak żeby każdemu on pasował.
5.Wygrani tych quizów zapewniają sobie byt w programie, natomiast przegrani powalczą o ostatnie wolne miejsce.
6.Trójka przegranych zmierzy się w jednym quizie, który także zostanie rozegrany do 10 poprawnych odpowiedzi, tyle że tym razem maksymalnie może zostać zadane aż 28 pytań.
7.Dodatkowo ten z trójki przegranych ten, który w pierwszym etapie zdobył najwięcej punktów będzie mógł wybrać dowolną kategorię, z której w quizie eliminacyjnym będzie aż 10 pytań, także warto walczyć o każdy najmniejszy punkt w pierwszy etapie.
8.W przypadku równej liczbie punktów najlepszych o tym kto wybierze kategorie decyduje ilość pieniędzy zgarniętych w awanturze o kasę. Jeżeli ta też będzie równa (w przypadku gości z tej samej drużyny) to wtedy każdy wybierze po kategorii i napiszę z niej po 5 pytań.
9.W tym quizie eliminacyjnym narzucę już swój termin i będzie to niedziele 17 listopada, godzina 20:00.
10.Wygrany drugiego etapu pozostaje w grze, dwójka przegranych odpada.

Myślę, że wszystko powinno być jasne, w razie co to pytajcie mnie na PW. Każdy uczestnik tego etapu dostanie ode mnie PW, podobnie zresztą jak wygrani z poprzedniego etapu. Wygrani z lekcji pierwszej raczej wiedzą, że są bezpieczni, więc nie będę zaśmiecał im skrzynki wiadomościami. Dodam, że quiz jest ogólny, a więc może trafić się niemal każda kategoria. Co do terminu pierwszego etapu chciałbym rozegrać go najpóźniej do niedzieli, jak już to mogę przerzucić na kolejny tydzień, jednak chciałbym przynajmniej dwa quizy z pierwszego etapu rozegrać w tym tygodniu. Terminy tutaj ustalimy sobie sami, a drugi etap zostanie rozegrany 17 listopada o 20:00. No nic, jeszcze raz życzę powodzenia w walce o byt i mam nadzieję, że nie będzie problemu z ustaleniem terminu quizów.

EDIT
Sorki ale namieszalem trochę z terminami. Teraz wszystko poprawiłem i jest już OK

Felietonista roku 2014

Mid carder
Awatar użytkownika

Lekcja 4
Temat: Wybierz coś dla siebie!

No więc na początek chciałbym przedstawić wyniki poprzedniego etapu, który niestety zawierał już eliminacje. Więcej o tym można poczytać w poprzednim poście, a ja teraz dodam tylko wyniki. No więc najpierw zostały wybrane trzy pary, a ich zwycięzcy zapewniali sobie byt w programie. Tak prezentowały się pary i ich zwycięzcy:

Maćko 10-2 Maniekklord

Merlas 10-8 Hogan

Carrik 10-2 Tigon

Jak wspomniałem wygrani zostali w programie, a przegrani dostali jeszcze jedną szansę by móc zawalczyć o ostatnie miejsce. Nie wszyscy jednak z niej skorzystali, bo Mańkowi nie udało się przybyć na quiz, także dostał ode mnie Dq. Tak natomiast prezentował się wynik Triple Threat (Single) Matchu o utrzymanie w turnieju:

Hogan vs Tigon vs Maniekklord 10-6-Dq

Dziękuje wszystkim, którzy poświęcili czas na rozegranie quizu, gdyż jakoś problem z ustaleniem terminu nie było. Wyrobiliśmy się w te dwa tygodnie no i aby trochę Maniek zawalił, jednak zrozumiem go, gdyż krążą plotki, że był z Maryse, także wybaczamy.
Tak prezentuje się podsumowanie poprzedniej lekcji, z którego można wywnioskować, że z gry odpadli Tigon i Maniekklord. Obu userom dziękuje za udział i zabawę. Liczę że mimo dość krótkiego udziału w konkursie dobrze się bawiliście i zajrzycie jeszcze do nas.

Kolejne zadanie:
Zanim przejdę do następnego zadania, przedstawię jeszcze jak obecnie prezentuje się lista uczestników:
Carrik
Fighter
Forlan
Gi4lu
Gudson
Hogan
KL
KTU
Maćko
Merlas
Nessu
PeDroDr
Ramzes
Randa
Rock Bottom
Stochu

Teraz natomiast przejdźmy do kolejnego zadania. Będzie ono różniło się od wcześniejszych, gdyż każdy będzie miał do wyboru jeden z trzech quizów, w którym chcę wziąć udział. Dlatego jak wspomniałem wybór należy do was i od was zależy w czym chcecie się zmierzyć. Nie będzie tu współzawodnictwa- każdy walczy dla siebie. Będą to jednak quizy zbiorowe o nieco zmienionych zasadach. Będziecie musieli mądrze kierować się swoim wyborem, myśleć taktycznie, a może i współpracować. Tak więc chciałbym teraz przejść do całkowitej prezentacji zadania:

1.Każdy user dostanie do wyboru jeden z trzech quizów, w którym zechce wziąć udział.

2.Rodzaje tych quizów to:
a)Quiz historyczny – pytania normalne oraz pytania do … mapy
b)Quiz matematyczny – rozwiązywanie zadań
c)Quiz nieokreślony – quiz, którego kategorię poznacie dopiero przed jego rozpoczęciem , jednak mogę zdradzić, że będzie on z kategorii pozaszkolnej

3.Ilość pytań w quizach:
a) dwadzieścia pytań normalnych i dwadzieścia pytań do map
b)osiem zadań, każde inaczej punktowane i uwaga – nie liczy się tylko pierwsza odpowiedź, lecz także kolejne, które nadejdą
c)w quizie nieokreślonym ilość pytań nieokreślona. XD

4.Oczywiście wszystkimi quizami zajmę się ja, przygotuję pytania i posędziuje.

5.Każdy quiz będzie miał przeze mnie narzucony termin, czyli:
*quiz historyczny – 1 grudnia 2013r.., godzina 19:00, miejsce IRC/GG (zależy od kwestii technicznej czyli mapek, ale to jeszcze ogarnę i dam znać uczestnikom na PW)
*quiz matematyczny – 24 listopada 2013r.., godzina 19:00, miejsce GG
*quiz nieokreślony – 23 listopada 2013r., godzina 19:00, miejsce IRC

6.W każdym z quizów pierwsze dwa miejsca gwarantują zielone karty i bezpieczeństwo aż do czasu następnych eliminacji.

7.Podczas quizu historycznego oraz matematycznego żaden z uczestników nie odpada z gry. Podczas quizu z kategorii poza szkolnej odpada jedna osoba, a o pozostanie w programie będą walczyć dwie osoby, które zajęły w nim dwa ostatnie miejsca.

8.Jeżeli do quizu nie zgłosi się liczba przynajmniej 3 chętnych, to wtedy Ci, co się zgłosili dostają zielone karty bez odbywania jakiegokolwiek quizu, po prostu dostają dwa pierwsze miejsca bądź tylko pierwsze walkowerem.

Podsumowując – do wywalczenia mamy sześć zielonych kart, a w tym epizodzie czeka nas jedna eliminacja. Jeżeli ktoś bałby się quizu z kategorii poza szkolnej i nie wziąłby udziału, to wtedy o pozostanie w programie walczą dwie osoby, które zajęły ostatnie miejsca w obu quizach. Także przemyślcie, w którym quizie chcecie wziąć udział, a jeżeli jakiś termin wam nie pasuje to po prostu dostosujcie swój czas do quizu, a nie quiz do siebie. Każdy ma wziąć w nim udział, lecz po poprzednich zadaniach liczę na waszą obecność. Terminy są u góry, a każdy z uczestników dostanie ode mnie PW z zapytaniem, na które jak najszybciej chciałbym dostać odpowiedź. Możecie się naradzać z innymi, a jeżeli nie czujecie się mocni ani w historii, ani w matmie to zaryzykujcie i spróbujcie swych sił w czymś pozaszkolnym. Zapraszam was do gry i przekonajmy się czy na forum mamy więcej humanistów, matematyków, czy userów, którzy wolą kombinować i lubią ryzyko.

Felietonista roku 2014

Mid carder
Awatar użytkownika

Lekcja 5
Temat: Podaruj komuś prezent, by nie musiał on przeżywać smutnych chwil …

Zanim przyjdzie czas by przedstawić i bardziej opisać wyżej podany temat skupmy się na tym co już było, a więc quizach matematycznym, historycznym i nieokreślonym. Choć w tym przypadku nie wiem czy mogę powiedzieć, że coś ,,było” gdyż udało nam się rozegrać niestety tylko jeden quiz. Teraz jednak przedstawię jak to wyglądało przy podziale na poszczególne etapy.

Quiz matematyczny:
Z tym quizem było akurat najmniej problemów. Zgłosiło się do niego tylko dwóch uczestników, a zgodnie z umową obaj dostali zielone karty. Także Maćko i Ramzes bez rozgrywania żadnego quizu otrzymali nagrodę, nieźle przekombinowali i teraz nie odpadną na pewno z programu.

Quiz nieokreślony:
Ten quiz mieliśmy rozegrać, zebrało się czterech userów no i wszystko byłoby dobrze, gdyby nie … frekwencja. Wyznaczyliśmy najpierw jeden termin i stawili się na nim tylko KL i PeDroDr. Wobec tego wybrałem drugi termin, lecz KL nie był pewien czy będzie mógł się wtedy pojawić. No i na drugim terminie pojawili się tylko PeDroDr i Gudson, także znowu nie było sensu tego grać. W takim przypadku jako ważniejszy uznałem termin pierwszy no i za to, że tam pojawili się KL I PeDroDr to oni dostają zielone karty. Gudson za to, że pojawił się przynajmniej na drugim w quizie eliminacyjnym wybierze kategorię, z której zadam 6 pytań. Ten quiz eliminacyjnym miał być już rozegrany do końca tamtego tygodnia, lecz był problem z terminem (znowu) no i dałem obu userom czas do tej niedzieli i następnego zadania. Jeden zostanie w konkursie, a jeden odpadnie. Tak więc KL i PeDroDr zielone, a Forlan vs Gudson quiz eliminacyjny.

Quiz historyczny:
W tym przypadku quiz został rozegrany i na szczęście z frekwencją nie było problemów. Nie pojawili się tylko Stochu i Hogan, także za to umieszczę ich od razu w quizach eliminacyjnych przy następnej lekcji. Reszta pojawiła się na całym quizie, bądź może tylko na jego części, lecz liczy się chociaż chwilowa obecność. Sam muszę przyznać, że popełniłem tu błąd, gdyż quiz przez te mapki i dużo chętnych wyszedł naprawdę długo, a gdyby wszyscy byli od początku do końca to sam nie wiem kiedy byśmy to skończyli. Napisałem 45 pytań, także że każdy z 10 uczestników mierzył się sobą w jednym pytaniu 1 vs 1. Kto pierwszy dobrze odpowiedział miał punkt, a druga osoba na swe konto dostawała tylko zero. Maksymalnie każdy mógł zdobyć 9 punktów, lecz ta sztuka nie udała się nikomu. Było kilka Dq, czyli od razu punkt wędrował na konto usera aktywnego, jednak tego nie zaznaczałem, tylko po prostu w tabelce pisałem 0. No i zgodnie z zapowiedzią oprócz czystej teorii pojawiły się także mapki. Nieco urozmaiciły one rozgrywkę, lecz także przez nie zajęło nam to tyle czasu. Dziękuje wszystkim, którzy wytrwali do końca i przepraszam, że musieli poświęcić aż tyle czasu.
Tak wyglądała pełna tabela z wynikami 1 vs 1, ten, który wygrał w danej parze ma wpisane 1, kto przegrał 0, lecz to chyba logiczne.

Obrazek

Wszystko jest widoczne w tabeli, lecz tutaj dodam jeszcze sumę punktów każdego usera:
Vamos – 7
Carrik – 6
Gi4lu – 6
Nessu – 6
Rock Bottom – 6
KTU – 4
Fighter – 4
Merlas – 3
Maćko – 2
Randa – 0
Możecie zapytać co tu robią jeszcze Vamos I Maćko, lecz to właśnie oni zastąpili Stocha I Hogana, żebyśmy mieli pełną dziesiątkę userów na starcie. Jak widać Maćkowi lepiej leży jednak matma, a Vamos wygrał wszystko, więc cieszcie się, że go tu z nami nie ma XD . Jak widać jednak z biorących udział czterech ma tyle samo punktów Wobec tego w nagrodę za to, że wytrwali oni do końca nie robiłem już żadnych dogrywek, lecz rozdałem dla nich cztery zielone karty. Tak więc Carrik, Nessu, Gi4lu i Rock Bottom także są bezpieczni przed następną eliminacją.

Kolejne zadanie:
A następne zadanie będzie bardzo obfite w eliminacje, gdyż odpadnie podczas niego aż trzech userów plus jeszcze jeden z quizu Gudson vs Forlan, który podczas tego zadania zostanie dokończony. A następną lekcje zaczniemy od … familiady. Nie będzie to jednak Familiada z wiedzy szkolnej, przedmiotowej, lecz z wiedzy … sportowej. Dodatkowo każdy user z naszego forum będzie mógł wziąć w niej udział. Nie trzeba być tu uczestnikom konkursu, nie ważne czy już odpadłeś, czy nadal walczysz czy może już zapewniłeś sobie zieloną kartę. Ten quiz będzie głównie by dobrze się bawić, gdyż widziałem, że na tego typu quizy zawsze było sporo chętnych jeszcze w WFQ i frekwencja też była spora. Tutaj będzie tematyka sportowa, więc chętnych moim zdaniem powinno być jeszcze więcej. Zwycięzca jednak przy okazji zyska także kilka przywilejów. Otóż będzie mógł rozdać dwie zielone karty uczestnikom naszego konkursu, którzy jeszcze ich nie mają oraz będzie mógł ułożyć zestawy jednego Single jednego Triple Threat eliminacyjnego Matchu. Ta druga opcja będzie ważna przy okazji doboru odpowiedniej taktyki dla tych co jeszcze walczą w konkursie, podobnie zresztą jak w przypadku zielonych kart. Możecie przekazywać innym z forum no i przede wszystkim zapraszam uczestników konkursu. Liczą na dość sporą frekwencję i życzę przy okazji dobrej zabawy!

Na koniec podam jeszcze kilka szczegółów odnośnie rozgrywania familiady na IRC’u:
Rock Bottom jako prowadzący będzie zadawał tutaj pytanie na które będzie 7/8/9 wariantów odpowiedzi, każdy niczym w Familiadze posiadający swą wartość punktową. Uczestnicy rzucają szybkie odpowiedzi, a jeżeli będzie ona prawidłowa i nie będzie się powtarzać to system uzna ją automatycznie i na wasze konto wpadają punkty. Gdy wszystkie pytania zostaną już zadane user z największą ilością punktów wygrywa. Tutaj trzeba jednak uważać na literówki, gdyż wszystko musi zostać wpisane idealnie. W razie jakiś pytań kieruje do mnie na PW, a jeżeli nie to wszystko wyjdzie ,,w praniu” podczas trwania quizu.
Termin sportowej familiady – niedziela, 8 grudnia, godzina 20:00, miejsce IRC

No więc to familiada, lecz co po familiadzie … Otóż po niej gdy dwie zielone karty zostaną rozdane pozostanie nam pięciu userów, którzy zawalczą w quizach eliminacyjnych. Tych zestawy ułoży także zwycięzca i tak jak wspomniałem będzie urządzony jeden Single Match, a jeden Triple Threat Match. Tylko zwycięzcy przechodzą dalej, a reszta odpada. Teraz przedstawię jeszcze jak wygląda sytuacja z kartami i status poszczególnych uczestników quizu:

Zielone karty posiadają – Maćko, Ramzes, KL, PeDroDr, Rock Bottom, Nessu, Carrik i Gi4lu
Zielone karty od zwycięzcy Familiady otrzymać mogą – KTU, Randa, Merlas, Fighter i Forlan/Gudson (w zależności który zostanie po ich quizie)
Od razu w quzach eliminacyjnych znajdują się – Stochu i Hogan (za to, że nie pojawili się w ogóle na quizie historycznym)

No więc tak to wygląda, a w przypadku pytań proszę o kierowanie się na PW. Przypomnę jeszcze, że familiada sportowa jest dla wszystkich userów, a jakie przywileje ma wygrany zobaczcie sobie u góry. Zapraszam!

Felietonista roku 2014

Mid carder
Awatar użytkownika

Lekcja 6
Temat: ChampIS’owe podsumowanie roku.

Tradycyjnie już na początku posta podsumuję poprzednie zadanie, choć w wielu przypadkach nie będzie co podsumowywać. Otóż chciałem rozegrać najpierw familiadę sportową, a potem część eliminacyjnych quizów 1 vs 1. O ile jeszcze z pierwszego etapu jestem bardzo zadowolony, to już z drugiej części być nie mogę. Zacznijmy jednak od części pierwszej, a więc familiady. Kilka userów dostało zielone karty, lecz mimo tego pojawiło się na rozgrywce. Podobnie zresztą jak kilku userów z forum także do nas zajrzało i uzupełnieni o tych co o to walczyli stworzyli dość spore grono userów i było między kim to grać. Dzięki wielkie dla Rocka za poprowadzenie familiady no i wszystkim, którzy wzięli w niej udział. Nie obyło się bez kilku Botchy, nawet dość licznych, ale rozgrywka była ciekawa. Niestety dla atrakcyjności Gi4lu zdominował to wszystko od początku no i chyba od samego początku do samego końca był pierwszy. To jemu także przypadła nagroda, a jako że on miał już zieloną kartę to wybrał dwóch userów, którym te zielone karty wręczył, a byli to Fighter oraz Gudson. Reszta uczestniczyła w quizach eliminacyjnych, lecz o tym nieco dalej. Teraz natomiast podam szczegółowe wyniki familiady o tematyce sportowej.

1.Gi4lu – 1808 punktów
2.Fighter – 611 punktów
3.Ramzes – 495 punktów
4.PeDroDr – 387 punktów
5.Nessu – 375 punktów
6.Maćko – 323 punkty
7.Gudson – 247 punktów
8.Forlan – 159 punktów
9.The Stig 323 – 73 punkty
10.Merlas – 50 punktów
11.Carrik – 24 punkty
12.Marlena – 18 punktów

Jak widać w grze wzięło udział 12 userów, co jest dobrym wynikiem, przynajmniej w moim odczuciu. Z frekwencją gorzej było jednak nieco dalej. Jeszcze przed familiadą mieliśmy rozegrać quiz Forlan vs Gudson. Obaj byli dostępni, umówiliśmy się na chatcie, lecz niestety Forlan nie wszedł na IRC dosłownie minutę po tym. Cóż, nie chcieliśmy czekać no i Gudson utrzymał się w konkursie dzięki Dq. To jednak nie koniec problemów z frekwencją podczas naszych quizów niestety. Gi4lu oprócz wybrania dwóch osób z zieloną kartą mógł także wybrać, a właściwie ustawić jacy userzy mają ze sobą walczyć w quizach eliminacyjnych. Pary prezentowały się następująco:

KTU vs Randa
Merlas vs Hogan vs Stochu

Tylko zwycięzca miał zostać w konkursie, lecz wyłanianie go nie było trudne. Najpierw podałem całej piątce pierwszy termin, lecz w nim … nie stawił się żaden z nich. Nikomu ,,niestety” nie mogłem dać Dq, a nie chciałem wyrzucać wszystkich z nich. Wobec tego przedłużyłem termin o jeszcze jeden tydzień, do ostatniej niedzieli, a więc 22 grudnia. Znowu wyznaczyłem terminy i tym razem ... pojawiło się dwóch userów. Byli to Merlas i KTU no i oni chociaż za przybycie zostali przepuszczeni dalej. Reszta zapomniała, olała, nie miała czasu ... Teraz to nieważne, lecimy z tym dalej no i zobaczymy czy dalej będę świadkiem takiej sytuacji. Niemniej grono userów zawężą się do tych bardziej aktywnych i mam nadzieję, ze nie będziemy już mieli problemów tego typu. A kolejne zadanie moim zdaniem jest dość ciekawe.

Kolejne zadanie:
Jak dobrze wiemy mamy święta, a zbliżamy się już do końca roku. Czy było on udany czy nie, nie mnie to oceniać, jednak wiele rzeczy się w tym roku wydarzyło. I właśnie na nich chciałbym się teraz skupić. A jako że jest to konkurs na najmądrzejszego WRESTLEFANA, tak więc teraz skupimy się na tym roku w świecie … wrestlingu. A żeby się sprawdzić w tego typu quizie zorganizuje po raz kolejny familiadę. Mam nadzieję, że tym razem także dołączą do nas userzy spoza quizu no i że Ci co są uczestnikami mojego quizu także wezmą w tym konkursie udział. To będzie jednak pierwsza część konkursu, gdyż oczywiście nie wszyscy mogą wygrać tego typu quiz i dostać zielone karty. Obecność nie jest obowiązkowa, jednak liczę na was. Jak na razie w konkursie mamy 12 userów, a są to:

Carrik
Fighter
Gi4lu
Gudson
KL
KTU
Maćko
Merlas
Nessu
PeDroDr
Ramzes
Rock Bottom

Podczas familiady mam zamiar rozdać 4 zielone karty. Jeżeli pierwsze miejsca zajmą uczestnicy konkursu to oni je otrzymają. Jeżeli te pierwsze cztery miejsca zajmą osoby spoza niego to wtedy oni będą mogli wybrać jednego usera z konkursu i wręczyć mu zieloną kartę. Tych 4 userów będzie wolnych od eliminacji, a na resztę czekają quizy 1 vs 1. Będą to quizy podzielone na tak jakby trzy części, a właściwie trzy kategorie pytań: pytania ogólne, pytania z wydarzeń z mijającego 2013 roku w świecie no i także pytania za rok 2013 ze świata wrestlingu. Pytań ogólnych będzie najwięcej, gdyż będę zadawał je dwa, a potem te dwa pytania podsumowujące rok. Dodam jeszcze, że stworzą nam się cztery pary, a każda z nich dostanie inny kwartał roku z wiedzy o wrestlingu. Para numer 1 dostanie ten pierwszy, para numer 2 drugi itd. Co do wyboru par, to user, który znajdzie się w familiadzie wyżej będzie mógł wybrać sobie rywala. Jeżeli jacyś userzy się nie pojawią i pary nie będą kompletne to wybiorę je sam przy pomocy jakiegoś losowania. Myślę, że wszystko jasne, zapraszam do zabawy w familiadzie oraz do udziału w późniejszych eliminacyjnych quizach. Mam nadzieję, że wszystkie nie będą kończyły się na Dq, a w familiadzie obędzie się bez Botchy z mojej strony. Teraz jeszcze podam terminy:
Familiada podsumowująca rok 2013 w świecie wrestling – niedziela, 29 grudnia, miejsce IRC, godzina 20:00
Quizy eliminacyjne – od 30 grudnia do 5 stycznia godziny 24:00

Czekam na IRC’u w najbliższą niedzielę, a jak na razie życzę wesołych świąt!

Felietonista roku 2014

Mid carder
Awatar użytkownika

Lekcja 7
Temat: Tylko jeden wygra wszystko, tylko jeden wygra i dziś …

Od razu zaznaczam, że późniejsze dodanie nie jest winą uczestników, którzy nie stawili się na quizie, lecz tylko moją, gdyż ostatni tydzień w szkole miałem dość ciężki, więc nie znalazłem chwili by napisać zadanie, a później także pytania.

Wyniki pierwszej części zadania, a więc familiady, można było zobaczyć już w innym dziale temu konkursowi poświęconemu. Do tego konkursu zaprosiłem także userów spoza konkursu, frekwencja była zadowalająca i udało nam się rozegrać quiz przypominający wydarzenia ze świata wrestligowego w ubiegłym roku. Tak wyglądały wyniki:
1.Gi4lu - 1181 punktów
2.Forlan - 720 punktów
3.Rock Bottom - 611 punktów
4.Nessu - 457 punktów
5.Ramzes - 354 punkty
6.Storm - 315 punktów
7.Carrik - 219 punktów
8.KL - 200 punktów
9.The Stig 323 - 187 punktów
10.Gudson - 162 punkty
11.Randa - 158 punktów
12.PeDroDr - 123 punkty
13.Fighter - 100 punktów
14.Proo - 81 punktów
15.Tupak - 75 punktów
16.jozin777 - 28 punktów
17.Vamos - 18 punktów

Zawodnicy z pierwszej trójki i konkursu dostali zielone karty, a byli to Gi4lu oraz Rock Bottom. Forlan natomiast dostał możliwość wręczenia jeszcze jednej karty i otrzymał ją Carrik. Pozostali natomiast utworzyli cztery pary, a ten, który był wyżej w familiadzie mógł wybrać swojego rywala. W ten właśnie sposób otworzone zostały cztery pary:

Ramzes vs Merlas
KL vs PeDroDr
Gudson vs Maćko
KTU vs Fighter

Każda z tych par mierzyła się w quizie eliminacyjnym, do 10 poprawnych odpowiedzi. Do każdego quizu napisałem po 9 pytań ogólnych, 5 ze świata wrestlingu 2013 a także 5 ze świata z roku 2013. Wszystkie quizy udało się rozegrać, za co zawodnikom wielkie dzięki, gdyż w końcu moje pytania się przydały. Tak natomiast
prezentują się wyniki tych quizów.

Ramzes vs Merlas 10-7
KL vs PeDroDr 6-10
Gudson vs Maćko 8-10
KTU vs Fighter- Dq na rzecz Fightera

Tak więc jak widać z konkursem żegnają się Merlas, KL I Gudson. Całej trójce składam z tego miejsca wielkie dzięki za udział, terminowe przybycia na quizy, a także mam nadzieję, że nie żałują oni tego, iż dołączyli do konkursu, a czas spędzony na quizach był dla nich dobrą zabawą. Wszyscy byli godnymi rywalami w swych quizach (oprócz KTU, która zrezygnował z konkursu) no a o przegranej decydowały naprawdę detale. Jeszcze raz dzięki, a my ruszamy dalej, gdyż czas na kolejne zadanie.

Kolejne zadanie:
Na początku zanim przejdziemy do prezentacji zadania przedstawię listę obecnych uczestników:
Carrik
Fighter
Gi4lu
Maćko
Nessu
PeDroDr
Ramzes
Rock Bottom

Jak widać mamy ósemkę userów I mam nadzieję, że każdy z nich weźmie udział w pierwszej częsci naszego quizu. Zgodnie z tematem tylko jeden będzie mógł być zwycięzcą, co nawiązuję do formuły zadania, która będzie polegać na zasadzie teleturnieju jeden z dziesięciu. Tutaj mamy ósemkę, więc rzecz jasna to nam zmieniło nieco formułę, która jednak także została zmieniona mimo wszystko. Kto brał udział w takim quizie podczas WFQ wie o co chodzi, a kto nie, to ma krótkie wyjaśnienie:

Prowadzący podaje kategorię i jeden z userów wybiera swojego rywala, z którym staje do solowego pojedynku. Który z nich go przegra ten traci szansę ze swego konta, których mamy trzy. Ten, który odpowiedział dobrze może wyznaczyć kolejnego rywala, tylko z małym haczykiem – nie można wybrać tego samego rywala pod rząd. Gramy dopóki wszyscy userzy nie stracą swych szans i pozostanie nam już tylko jeden z ośmiu …

Quiz ten nie jest obowiązkowy, a jeżeli ktoś się nie stawi niech napiszę mi PW a wtedy poszukam kogoś spoza konkursu w zamian za niego. Ten quiz zawiera jednak nagrodę, która może się okazać naprawdę przydatną w kontekście taktyki na dalszy rozwój wypadków w tym konkursie. Otóż takie nagrody czekają na zwycięzcę - jednej osobie będzie on mógł wręczyć zieloną kartę, a oprócz tego zieloną kartę dostanie także on sam. Mało tego z dodatkowej szóstki uczestników będzie on mógł utworzyć trzy pary do quizów indywidualnych, eliminacyjnych, w których tylko wygrany przechodzi do dalszego etapu konkursu. Także jest o co walczyć i mam nadzieję, że komplet pojawi się na IRC’u w niedzielę 19 stycznia o godzinie 20:00. Jeżeli macie pytania piszcie PW, podobnie jak wiadomości, gdy z jakiegoś powodu wasz zabraknie. Życzę wszystkim powodzenia i zachęcam do wzięcia udziału, gdyż jeżeli ktoś dobrze obmyśli taktykę to znacznie może sobie już ułatwić dalsze uczestnictwo w konkursie.

Felietonista roku 2014

Mid carder
Awatar użytkownika

Lekcja 8
Temat: Nasza mini liga.

Zadanie zakończyliśmy w poniedziałek, lecz dopiero teraz znalazłem chwilę na napisanie podsumowania no i podanie następnego. Tradycyjnie na początku zacznę od podsumowania. Otóż na początku spotkaliśmy się na IRC'u by rozegrać nasz forumowy 1 z 10, bądź w tym przypadku 1 z 8. Niestety nie zjawili się wszyscy, lecz obecność nie była obowiązkowa. Ci natomiast co przybyli na quiz walczyli natomiast o dość cenną nagrodę, która mogła ustawić niemal cały konkurs. Zacznijmy od tego, że jako ostatni z szansą pozostał Rock Bottom, tak więc to jemu przypadła nagroda za to zadania: zielona karta, wręczenie jednej zielonej karty i wyznaczenie trzech par do quizów eliminacyjnych. Tak wyglądały jego wybory:

Zielona karta - Ramzes
Carrik vs Nessu
Fighter vs Gi4lu
Maćko vs PeDroDr

Jestem szczęśliwy, że te trzy quizy udało nam się rozegrać do końca, w każdym uczciwie wyłoniliśmy zwycięzcę, a w wyniku tych quizów w konkursie zostali: Nessu, Gi4lu i Maćko. Do tego grona dochodzą także zwycięzca Rock Bottom no i ten, który dostał od niego zieloną kartę, a więc Ramzes. Co teraz czeka tą piątkę, o tym już za chwilę. Teraz natomiast z tego miejsca chciałbym bardzo podziękować trójce, która pożegnała się z konkursem. Dzięki za udział w quizach, dołączenie do całej zabawy no i równą walkę we wszystkich konkursach. Mam nadzieję, że dobrze się tutaj bawiliście no i nie żałujecie decyzji o dołączeniu do konkursu, a i tak możecie odejść ze świadomością, lecz doszliście naprawdę daleko.

Kolejne zadanie:
W ramach przypomnienia podam skład ostatniej piątki mojego konkursu:
Gi4lu
Maćko
Nessu
Ramzes
Rock Bottom

Wcześniejsze quizy pierwsze w trakcie konkursu zazwyczaj były nieobowiązkowe, a nieobecność nie była równej odpadnięciu z konkursu, Tym razem niestety tak będzie, gdyż ten quiz niedzielny będzie quizem ostatnim podczas tej 8 już lekcji. A zadanie to będzie quizem na zasadach każdy z każdym. Jako że jest nas już tylko pięciu, to w każdej kolejce walczyć będą dwie pary, podczas gdy jedna osoba będzie pauzować i wybierze dla nich kategorię z dziesięciu, które przygotuje przy okazji odrzucając je dla siebie, tak więc odpowiednia taktyka znowu się przyda. Każda para dostanie ode mnie 2 pytania. Jeżeli skończy się remisem, każdy z nich dostanie po 1 punkcie do tabeli, jeżeli będzie 2-0 dla jednej ze stron, to wtedy zwycięzca dostaje 3 punkty do tabeli, a przegrany rzecz jasna 0. Potem user z pierwszego miejsca dostanie zieloną kartę na swoją własność, a reszta będzie musiała liczyć na dobrą wolę innych. Otóż dwie osoby odpadną, lecz te eliminacje nastąpią niczym w programie ,,Ryzykanci". My jednak będziemy głosować na tych, którzy mają w konkursie pozostać. Każdy wyśle mi wiadomość od razu po zakończeniu quizu na PW. Każdy z userów biorących udział w quizie będzie miał dwa głosy. Nie głosujemy na siebie! W przypadku remisu o eliminacji decyduje pozycja w tabeli tego quizu. Dwójka, która otrzyma ich najwięcej zostanie w konkursie, pozostała dwójka odpada.

Termin quizu - niedziela, 2 luty, godzina 20:00, miejsce IRC
Quiz obowiązkowy - brak pojawienia się = eliminacja!

Życzę wszystkim powodzenia w walce o finałową trójkę, no i mam nadzieję, że w komplecie spotkamy się w niedzielę podczas quizu.

Felietonista roku 2014

Mid carder
Awatar użytkownika

Lekcja 9
Temat: Zbiorowa awantura o finał.

Znowu po powrocie do szkoły miałem mało czasu no i dodaje zadanie z tygodniowym poślizgiem. Myślę, że wybaczycie i zrozumiecie. ;)

Poprzedni quiz zgromadził wszystkich pięciu userów, którzy na tamten moment zostali w konkursie. Cieszy mnie to, że każdy z nich przybył na IRC i został do końca quizu i po prostu było z kim grać ten quiz. Każdy z nich chciał wygrać, lecz jasne było, że zrobić to może tylko jeden. Każdy z userów zgodnie z zapowiedzią zmierzył się z każdym swoim rywalem w krótkim pojedynku - do dwóch pytań. Tak w systemie ligowym rozegraliśmy całość i najwięcej punktów zgromadził Rock Bottom, co dało mu bezpieczną pozycję przed eliminacją, która nastąpiła chwilę potem. Każdy z uczestników oddał dwa głosy na dwóch swoim rywali (wykluczając siebie) no i Ci, którzy dostali najwięcej głosów od kolegów zostali w programie. Bezkonkurencyjny okazał się Ramzes, który otrzymał głos od każdego, a z drugim wynikiem dalej przeszedł Gi4lu. W taki sposób wyklarowała nam się ostatnia trójka. Jeszcze w tym tygodniu jeden z nich odpadnie, lecz o tym już pod spodem.

Kolejne zadanie:

Przy tym przedostatnim zadaniu w konkursie powrócimy do samego początku programu i quizu, który został wtedy rozegrany w formule teleturnieju ,,Awantura o kasę". Na początek jednak dla formalności jeszcze raz podam finałową trójkę:

Gi4lu
Ramzes
Rock Bottom

Jak łatwo się domyślić to oni będą kapitanami swoich zespołów. Kto jednak ma być w ich zespołach? Otóż każda drużyna będzie składać się z userów naszgo forum, którzy zostaną zaproszeni przez kapitanów. Nie musi być ich dużo - ważne by oprócz kapitana także pojawiła się jeszcze jedna osoba. Max 1 user może odpowiadać na 3 pytania, kategorii będzie 6. Maksymalnie może być 4 userów w jednej drużynie. Kto będzie odpowiadał w danej kategorii decyduje kapitan, który także będzie prowadził licytację. Regulamin tego teleturnieju na IRC'u jest u góry, lecz wkleję go raz jeszcze dla formalności:

1.Ja podaję kategorię i rozpoczynam licytację pobierając z puli każdej drużyny 200 zł. (budżet 5000)
2.Kapitanowie walczą o kategorię.
3.Licytacje wygrywa jedna drużyna i to właśnie ona będzie walczyć o obronienie wylicytowanych pieniędzy, które znajdą się w puli.
4.Po zakończeniu licytacji każda drużyna wystawia jednego członka, który jej zdaniem najlepiej zna się na danej kategorii, jeden user maksymalnie może odpowiadać w trzech. Dodam, że kategorie nie będą się powtarzać.
5.Trzech userów z trzech drużyn staje do pojedynku.
6.W każdej kategorii mam przygotowane cztery pytania.
7.Czytam pierwsze pytanie i user z trójki wyznaczonych przez kapitanów, który odpowie najszybciej zdobywa punkt (gramy tutaj do 2 punktów).
8.Jeżeli jako pierwszy na te dwa pytania odpowie user wyznaczony przez drużynę, która wygrała licytacje to ta drużyna zgarnia pieniądze na swoje konto.
9.Jeżeli natomiast jako pierwszy na dwa pytania odpowie user z jakiejś drużyny przeciwnej to pieniądze trafiają do puli następnej licytacji.
10.Licytajca i odpowiedzi na każdą kategorię przebiegają tak samo.
*Drużyna ze stanem konta 0 zł od razu odpada z gry.
*Możliwe jest dorzucenie czegoś do puli, bądź po równo na konta każdej z drużyn.

No i tak - wygrana drużyna ze swoim kapitanem zostaje, a przegrani od razu po familiadze grają bardzo krótki quiz, który odbędzie się do ... 5 poprawnych odpowiedzi. Żeby nie przeciągać i żeby wszystko poszło sprawnie. Potem czeka na was już tylko finał, w którym mierzy się najlepszą dwójka. Życzę wszystkim powodzenia i mam nadzieję, że podczas awantury będziecie się dobrze bawić.

Termin quizu - 16.02.2014r., godzina 20:00, miejsce IRC

Felietonista roku 2014

Mid carder
Awatar użytkownika

Lekcja 10
Temat: Czas by wszystko zakończyć.

No to się poawanturowaliśmy można napisać... Nie chodzi tu jednak o żadne kłótnie między userami, lecz o brak rozegrania 9 lekcji i zawartej tam ,,Awantury o kasę". Miało przejść dwóch i ... tylu pojawiło się w podanych wcześniej terminie. Wobec tego musieliśmy coś ustalić - czy przekładamy, czy wręczamy nieobecnemu Dq i ruszamy w stronę finału. Dwaj obecni - Rock Bottom i Ramzes zdecydowali, że chcę od razu ruszyć ku finałowi, bez żadnych przystanków i tak też się stało. Gi4lu został zdyskwalifikowany, lecz nie mam o to do niego pretensji. Wyjaśnił mi, dlaczego się nie pojawił, a przy przypadkach losowych naprawdę nie można nic poradzić, przecież dla nikogo forum nie jest całym życiem. Gi4lu pozbawił się szansy na finał i naprawdę wielka szkoda, że nie rozegraliśmy ostatniego etapu, gdyż zapowiadała się naprawdę niezwykle ciekawa rozgrywka. Cieszę się, że zarówno Rocky jak i Ramzes zaprosili do rozgrywki także innych, jako członków swoich drużyn. Niestety nie udało się tego rozegrać no i nie ma więcej co o tym etapie pisać, a skupić się raczej na finale całego turnieju.

Kolejne zadanie:
Tutaj zawsze mieliśmy zapowiedź kolejnego zadania, podawana była formuła rozgrywki i inne tego typu pierdoły. Tym razem będzie nieco inaczej, gdyż po prostu kolejnego zadania nie ma, a finał został już rozegrany. Nie chciało mi się za bardzo pisać posta po poprzednim zadania, więc pomyślałem, że nic nie stoi na przeszkodzie, by napisać już po rzeczy dokonanej, a tutaj umieścić małe sprawozdanie. Otóż w finale stanęli naprzeciw siebie Rock Bottom i Ramzes. Finał został podzielony na cztery części - humanistyczną, przedmioty ścisłe, sport no i nasz ukochany wrestling. W każdej kategorii graliśmy do 5 poprawnych odpowiedzi, a gdy ktoś je uzyskał od razu ruszaliśmy dalej, do następnej kategorii. W ten sposób wyłoniliśmy zwycięzce, którym rzecz jasna został user z większą ilością punktów. Zabrakło naprawdę niewiele, gdyż obu zawodników dzielił tylko jeden punkt. Ostatecznie oficjalne wyniki finału prezentują się następująco:

Rock Bottom 16-15 Ramzes

Tak więc wielkie gratulacje dla Rocka, lecz także dla Ramziego, który mimo, że na starcie nie był zbyt pewny siebie dotarł naprawdę wysoko i przegrał po równej walce. Cieszę się, że mimo kłopotów z czasem moim i waszym udało nam się to dokończyć i wyłonić tego najmądrzejszego wrestlefana. Kto tego jeszcze nie zrobił, niech pogratuluje zwycięzcy, a ja tak na koniec gratuluję wszystkim uczestnikom i dziękuję za to, że zechcieliście w ogóle wziąć udział w konkursie. Rozegraliśmy kilka ciekawych i dość trudnych quizów, w którym jednak zawsze poziom był wysoki i w miarę wyrównani. WrestleFani pokazali, że mają głowy na karku i znają się na wielu dziedzinach, a nie tylko wrestling im w głowie! Tak więc jeszcze raz dzięki, będziemy widzieć się na forum, a ten projekt uważam za zakończony!

Felietonista roku 2014

Star
Awatar użytkownika

Gratki panowie :D jak będe mial jakieś pytania z czasów szkolnych to wiem do kogo walić. Że Rocky jest najmądrzejszy z wrestlefanów to było czuć już w Łodzi ! pamiętam jak odebrałem Rockyego i brata z dworca i całą droge do hostelu nakurwiali mi wiedzą xD poza wrestlingiem nie istniałem bo obliczali kąty nachylenia asfaltu do chodnika itp xD
a na serio to naprawde była tam taka sytuacja co Rocky z Danielsonem zastanawiali sie nad czymś gdzie były jakieś grubsze liczby (3 cyfrowe w sumie xD) i rocky coś obliczył zajebistego w sekunde.

Gratki Champ za udany teleturniej :D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ]