18 userów znów powróci do szkolnych ław. Spotkają się oni z wieloma pytaniami, zadaniami, testami, aż w końcu pozostanie ten jeden, najmądrzejszy WrestleFan …
Lekcja 1Temat: Zapoznanie z regulaminem i … pierwsze zadanie.
Kilka słów o projekcie:
Wpadłem na ten pomysł na początku roku szkolnego. Nie wiem co było moją inspiracją, ale jednak takowy pomysł wleciał mi do głowy. Wtedy jednak jakoś się na to nie zabrałem, a teraz zmotywowała mnie do tego jedna rzecz – sukces WrestleFansowego Asa (przynajmniej według mnie). Te dwa projekty będą różnić się diametralnie, tutaj trzeba będzie wyróżnić się swoją wiedzą i pokazać, że wie się więcej od innych. Grono userów jest dość szerokie i zapewne każdy będzie chciał im wszystkim udowodnić swoją wyższość. Chciałem połączyć wspólną rywalizację, zabawę i naukę w jedno i tak właśnie narodził się ten pomysł. Poradziłem się kilku osób i doszedłem do wniosku, że czas porozsyłać zaproszenia i zapytać co sądzi o tym lud. Odzew z ich strony się znalazł, więc nadszedł czas by ruszyć z tym wszystkim.
Lista uczestników, którzy przyjęli moje zaproszenie do konkursu:
Carrik
Fighter
Forlan
Gi4lu
Gudson
KL
KTU
Maćko
Maniekklord
Merlas
Nessu
PeDroDr
Ramzes
Randa
Rock Bottom
Stochu
TigonJak to wszystko będzie przebiegać?
Otóż ruszamy od początku z 17 userami. Każdy kolejny konkurs będzie podawany w tym temacie w czasie lekcji. Pierwsze na sam początek będą luźne, lecz z czasem z każdą lekcją będzie wiązała się eliminacja. Lekcja rozłożona będzie na dwa bądź jeden tydzień (czas do rozegrania quizu bądź jakiegoś rodzaju teleturnieju), w zależności od ilości pojedynków w karcie, sposobu ich rozegrania i płynności w jakiej będą rozgrywane. No i tak lekcja po lekcji w końcu dojdziemy do końcu i pojedynku 1 vs 1 do pojedynku o miano tego najmądrzejszego … Tutaj jednak zbyt daleko ruszyłem w przyszłość.
Chciałbym także przedstawić jak będą przebiegały eliminacje, czy też quizy sprawdzające wiedzę. Są one podzielone na trzy rodzaje:
-quiz ogólny (pytania mogą się zdarzyć ze wszystkiego, o wszystkim, poziom wiedzy książkowej – gimnazjum + wiedza ogólna ze świata sportu, rozgrywki, seriali itp. …)
-quiz tematyczny (pytania dotyczą tylko jednej dziedziny nauki, którą ustala organizator poprzez losowanie; może to być np. quiz historyczny, matematyczny, geograficzny itd.) Do 10 pytań tematycznych dochodzi także 10 pytań ogólnych (Takie quizy będą dość rzadkie, bądź nie będzie ich w ogóle)
-quiz zbiorowy (rozgrywany w postaci teleturnieju, o nieco zmodyfikowanych zasadach, które tutaj będę wyjaśniał, pierwsze pomysły do zrealizowania to: Familiada, Jeden z dziesięciu i Awantura o kasę, z czasem może coś dojdzie).
Właśnie w tego rodzaju quizach będzie brać udział podczas kolejnych etapów. Każdy etap będzie miał w sobie coś wyjątkowego i mam nadzieję, że będą was ciekawić. Jeżeli macie pytania piszcie w komentarzach bądź na PW.
Dodam jeszcze, że każda lekcja będzie zawierała wyniki poprzedniej i zadanie do wykonania na obecną.
No to teraz przejdźmy do pierwszego etapu, a będzie nim … Awantura o kasę!
Tak nie mylicie się, chodzi tu o znany teleturniej, który prowadził Krzysztof Ibisz. Tutaj jednak to ja wcielę się w jego rolę. Drużyny natomiast będę stworzone z zawodników, którzy zostanę do nich przydzieleni na zasadzie alfabetu. Podział podam poniżej, a teraz napiszę jak to wszystko będzie wyglądać. Myślę, że od razu na początku będzie to ciężkie zadanie dla mnie, a dla was coś nowego i ciekawego. No zobaczymy czy wszyscy damy radę.
Tak więc w skład każdej drużyny wchodzi trzech userów. Każda drużyna ustala między sobą, który z nich zostanie kapitanem. To będzie tutaj bardzo ważna funkcja, lecz o tym nieco później. I tak w jednej rozgrywce udział biorą trzy drużyny. Każda dostaje do swojego budżetu 5000 zł (wirtualnych

) a pieniędzmi podczas licytacji dysponują tylko kapitanowie.
Przebieg licytacji:
1.Ja podaję kategorię i rozpoczynam licytację pobierając z puli każdej drużyny 200 zł.
2.Kapitanowie walczą o kategorię.
3.Licytacje wygrywa jedna drużyna i to właśnie ona będzie walczyć o obronienie wylicytowanych pieniędzy, które znajdą się w puli.
4.Po zakończeniu licytacji każda drużyna wystawia jednego członka, który jej zdaniem najlepiej zna się na danej kategorii, przy czym na sześć kategorii każdy user musi być wyznaczony przez kapitana dwa razy. Dodam, że kategorie nie będą się powtarzać.
5.Trzech userów z trzech drużyn staje do pojedynku.
6.W każdej kategorii mam przygotowane cztery pytania.
7.Czytam pierwsze pytanie i user z trójki wyznaczonych przez kapitanów, który odpowie najszybciej zdobywa punkt (gramy tutaj do 2 punktów).
8.Jeżeli jako pierwszy na te dwa pytania odpowie user wyznaczony przez drużynę, która wygrała licytacje to ta drużyna zgarnia pieniądze na swoje konto.
9.Jeżeli natomiast jako pierwszy na dwa pytania odpowie user z jakiejś drużyny przeciwnej to pieniądze trafiają do puli następnej licytacji.
10.Licytajca i odpowiedzi na każdą kategorię przebiegają tak samo.
*Drużyna ze stanem konta 0 zł od razu odpada z gry.
*Możliwe jest dorzucenie czegoś do puli, bądź po równo na konta każdej z drużyn.
Userzy z drużyny, która po zakończeniu rozgrywki będzie miała najwięcej ,,pieniędzy” dostają wolne na następne dwie lekcje, tak więc zapewniają sobie przetrwanie w grze. Przegrani natomiast o nie zawalczą. Ważne by kapitan był osobą odpowiedzialną, logicznie myślącą i z dużą wiedzą ogólną. Wiadomo, że będzie się tu też liczył współczynnik szczęścia przy doborze drużyny, jednak alfabet jest bezwzględny. Naprawdę ważne jest dla każdej drużyny by dobrać odpowiednio kapitana, więc przemyślcie tą decyzję. W razie niejasności proszę kierować do mnie pytania na PW. Nie ukrywam że czeka mnie trudne zadanie by to wszystko ogarnąć, jednak moim zdaniem rozgrywka od razu od początku będzie ciekawa. No nic, czas przystąpić do rozgrywki.
Terminy quizów ustalę ja, ponieważ tylko wtedy będziemy mieli się okazję jakoś zebrać. Jeżeli komuś nie pasuje termin z jakiegoś ważnego powodu to niech napiszę do mnie na PW, a może uda się przerzucić go na następny bądź wcześniejszy termin albo wrzucić do quizów o utrzymanie w turnieju. Odbędą się dwie awantury, a oto ich daty:
1.20 października 2013r. – godzina 20:00, miejsce IRC
2.27 października 2013r. – godzina 20:00, miejsce IRC
Podział drużyn:
1. Fighter, Forlan, Gi4lu
2. Gudson, KL, KTU
3. Maćko, Maniekklord, Merlas
4. Nessu, PeDroDr, Ramzes
5. Randa, Rock Bottom, Stochu
6. Tigon, Carrik, Hogan
Pierwszy termin obowiązuje trzy pierwsze drużyny (1-3), a drugi termin pozostałe trzy drużyny. (4-6). Niestety Carrik nie odpisał mi na zaproszenie, a nie miałem już czas by na niego czekać bo chciałem zacząć w niedzielę. W każdym bądź razie jedno miejsce jest wolne, a duet mamy w drużynie numer sześć. Jeżeli Carrik dojdzie to dołącza do nich, natomiast jeżeli nie będzie chciał to jedno miejsce pozostanie wolne i jeśli ktoś z pozostałych userów chciałbym wziąć udział to zapraszam. Carrik i Tigon na pewno jednak nie pozostanę w duecie, a gdy nie znajdę 18 zawodnika do gry to pomyślimy nad tym problemem. Quiz grają oni w następną niedzielę, więc jak na razie mają spokój. Oprócz tego tematu każdy uczestnik dostanie także ode mnie PW. Przypominam o doborze kapitana, lecz o tym dogadajcie się między sobą w trójkach. Chciałbym dostać wiadomość PW kogo wybraliście do sobotniego wieczoru.

Dodam tutaj małą korektę - Carrik zdecydował się dołączyć, lecz okazało się, że WAO niestety coś wypadło i musiał odejść on z turnieju. W takim razie nadal szukam jednego chętnego usera i liczę na was.

Kolejna korekta - mamy 18 uczestnika, a jest nim Hogan. Wobec tego dołącza on do drużyny Carrika i Tigona podczas drugiej ,,awantury".

Liczę na waszą obecność na quizach no i życzę dobrej zabawy. Jeżeli macie pytania piszcie PW bądź tutaj. Możecie śmiało pisać swoje odczucia dotyczące quizów.