Logowanie | Rejestracja

Zaloguj się

Nazwa użytkownika:   Hasło:   Loguj mnie automatycznie  
Dzisiaj jest wt lis 28, 2023 11:24 am

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

Superstar
Awatar użytkownika

No to się pośmiejmy.

Największy przypał od debiutu Shockmastera? Zapraszam do dyskusji.

Legenda
Awatar użytkownika

Zaczynając od rzeczy mniej istotnych - generalnie jedno ze słabszych PPV od AEW. Zdecydowanie nie tak słabe jak All Out 2020, ale drugie miejsce od końca już może okupować bez większych problemów. Generalnie nie chce mi się pisać o wszystkim, bo prawda jest taka, że większość gali była totalnie bez historii. Nic szczególnie słabego, ale za to nic szczególnie wybitnego. Największy problem jaki miałem z tą galą do pewnego momentu to fakt, że czułem się tak jakbym oglądał gloryfikowany odcinek Dynamite lub pre show do PPV. Takie walki jak Tag Team Battle Royal, pas kobiet (ogólnie spoko, ale totalnie zero podbudowy), Miro & Sabian vs Orange & Taylor i trochę na siłę Hangman vs. Hardy oraz Ladder match - to wszystko mogłoby być na Dynamite lub jako wypełnienie PPV. A tymczasem wymieniłem 5/8 walk gali PPV, która trwała 4 GODZINY. Gdyby jeszcze faktycznie wszystkie wspomniane walki się przebiły poziomem to niemiałbym z tym aż takiego problemu, ale właśnie jak już wspomniałem - wszystko na tym PPV było w zasadzie tylko okej.

Drugim problemem było dla mnie to, że nagrodą w Ladder matchu był pierścień z Sonica. Jak AEW chce żeby ich traktować poważnie gdy coś takiego robią? W sensie wiem, że inside joke w środowisku, że "grab the brass ring" ale właśnie - to inside joke. Osoby, które mają pierwszy raz do czynienia z AEW sobie pomyślą, że czemu zawodnicy walczą o takie złote kółko xD Mogli spokojnie dać zwyczajny kontrakt nad ringiem lub coś w tym guście i odpuścić sobie żarty, których albo nikt nie zrozumie albo które zwyczajnie nie są śmieszne, albo oba jednocześnie.

W międzyczasie zadebiutował Christian. I spoko, bo go lubię, no i fajnie będzie go zobaczyć w ringu po tylu latach przerwy. Jednak takie trzy tycie sprawy. Czy on faktycznie jest AEW potrzebny? Imo nie aż tak, ale powiedzmy, że może być dobrym wzmocnieniem. Trochę mi szkoda tego, że jednak nie został w WWE, potencjalny pożegnalny run z Edge'm to coś co zdecydowanie chętniej bym zobaczył, ale może faktycznie coś ciekawego dla niego AEW szykuje. Tylko właśnie, co dla niego szykują. Na PPV Christian po prostu wyszedł, podpisał kontrakt i wyszedł, poza hasłem Out. Work. Everyone. to w tym wszystkim na razie nie ma nic, więc jedynie można się domyślać w jakim kierunku to pójdzie. I ostatnia sprawa - ja serio lubię Christiana, ale czy czasem AEW nie przehajpowało jego debiutu? W sensie promowali kogoś kto nadaje się do Hall of Fame, specjalnie pojawi się po raz pierwszy na PPV żeby podpisać kontrakt. No musi to być jakaś spora gwiazda i choć Lesnar, CM Punk czy nawet John Cena to nazwiska, które były po prostu śmiesznymi propozycjami, tak Khan promując ten debiut sprawiał wrażenie jakby to miał być właśnie ktoś z tej trójki. A tymczasem Christian, który owszem karierę napisał potężną i jest mimo wszystko dużym nazwiskiem, ale do wspomnianej trójki mu bardzo daleko i taka jest prawda. Przez to Christian wydaje się być pewnym zawodem, bo nadzieje były znacznie większe.

Trzecim problemem był dla main event. Choć tak naprawdę nie cały main event, a jego elementy i nie mówię tu nawet o tym co było po tej walce, to jeszcze później sobie omówimy. Ogólnie jestem "wielbicielem" deathmatchy, więc ta walka u mnie była z góry spisana na straty, chyba że mnie do siebie przekonają. Bo choćby uwielbiam oglądać hardcore'owe walki Terry'ego Funka czy Micka Foleya, więc to nie tak, że mogliby zrobić najlepszą walkę w historii i bym powiedział, że gówniana walka. I teraz tak: samą konstrukcją ringu mnie specjalnie nie zachęcili. Po pierwsze - po chuj w takiej walce liny? Jedyne co tutaj zrobiły to odebrały "moc" drutu kolczastego, który sam zamiast lin wyglądałby znacznie bardziej przerażająco. Po drugie - liny były po to żeby jedna strona była bez drutu kolczastego. I moje pytanie to - po co? Niejako celem tej walki jest to żeby ograniczyć możliwość ucieczki z ringu/interwencji osób trzecich do absolutnego minimum. No i robiąc taki zabieg AEW opluło oba cele, bo i zawodnicy sobie swobodnie wychodzili z ringu i także nie było problemu z tym żeby Gallows i Anderson sobie wbili do ringu. I znowu, odebrało to trochę prezencji drutowi kolczastemu wokół ringu. Po trzecie - eksplozje w trakcie walki. Nie wyglądały jakoś zupełnie tragicznie, choć tak naprawdę można było odczuć wrażenie, że są to bardziej efekty specjalne niż prawdziwe zagrożenie dla zawodników. Ale jak wspomniałem, nie wyglądało to zupełnie tragicznie, więc jestem gotów odpuścić. Choć akurat ten wybuch przy Paradigm Shift poza ring był serio chujowy - lekkie pierdnięcie kilka metrów obok wykonania akcji? I to ma być jeden z największych spotów walki? Po czwarte - spoty. Tylko jeden spot mam wrażenie że miał jakiś cel w tej walce, a dokładniej to jak Moxley kopnął dolną linę aby przerwać pin. Nie ukrywam, że to akurat jeden z lepiej rozkminionych spotów jakie widziałem i to mi się podobało - OWA wciąż bez kickoutu, pin przerwany, Moxley wygląda na kozaka, który w akcie desperacji jest gotów zrobić wszystko. Poza tym jednak, czy to musiał być akurat Exploding Barbed Wire Deathmatch żeby to co działo się w ringu miało jakieś znaczenie? Imo niekoniecznie.

Dobra, przechodzimy do creme de la creme. Eksplozja na koniec. Czy największy przypał od Shockmastera? Nie wiem, bo było dużo równie legendarnych bekowych momentów w wrestlingu przez ten czas. Ale na pewno najbardziej komiczna rzecz jaką zrobiło do tej pory AEW (choć też dosyć trudny wybór między "eksplozją" i tatuażem na szyi Cody'ego, którego wciaż nie umiem traktować poważnie) i dołącza do listy debilnych momentów, których AEW się dopuściło na PPV - tuż obok próbą morderstwa Matta Hardy'ego na All Out, ale nad prawdopodobnie najgorszym występem live w historii wrestlingu w wykonaniu Downstait na zeszłorocznym Revolution (jak widać na tej gali co roku będą musieli odjebać coś głupiego), czy puszczaniem wielkiej ilości pyro na wejściu z psem na All Out 2019. Patrząc na to, że AEW ma za sobą 8 gal PPV, no to jednak jest tego spektakularnie dużo.
Nie wiem co sobie oni wszyscy myśleli przed tą walką. Na początku stwierdziłem, że to niefortunny botch produkcyjny (których swoją drogą jest w kurwe dużo w AEW) i choć widok śmieszny, tak jednak nie tak to miało wyglądać. Potem jednak okazało się, że to dokładnie tak miało wyglądać i Tony Khan nawet się z tym nie krył. I teraz nie rozumiem tej logiki w tym wszystkim. Jeśli wiedziałeś, że tak to miało wyglądać, to albo uznałeś, że wygląda to dobrze (i jeśli taka jest prawda, to Chryste Panie) albo że wygląda to chujowo, ale ludzie są na tyle głupi, że nie zauważą i nie będą domagać się więcej, albo że wygląda to chujowo, ale i tak chcesz zrobić taką, a nie inną walkę. W każdym razie, jeśli wiedziałeś, że będzie wyglądało to chujowo i nie jesteś w stanie pokazać nic więcej, jak to twierdzi sam Tony Khan, to jaki jest sens robienia walki, której głównym celem jest właśnie ta finałowa eksplozja? Już pomijając fakt, że w Japonii 25 lat temu byli w stanie sprawiać wrażenie, że ring wyjebało w kosmos przy takich eksplozjach, więc tym bardziej w dzisiejszych czasach podłożenie paru petard dymnych do tego aby zachowało to minimum przyzwoitości nie powinno być żadnym problemem. Mam niesamowitą bekę z tego momentu, jednak gdzieś z tyłu głowy bardzo mocno szkoda mi również Eddiego Kingstona. Był tutaj świetny pomysł na face turn, który dobrze wykonany mógł być absolutnie wybitny, a tymczasem nie dość, że wyszła kaszana, to jeszcze sam Eddie, który jest mega kozakiem na mikrofonie i w ringu, prawdopodobnie najlepszą też postacią w AEW obecnie wygląda tu jak debil i pizda, czyli totalne zaprzeczenie całego jego gimmicku.

Coraz częściej zaczynam pisać rzeczy w stylu "oby AEW nauczyło się na błędach poprzedników i swoich i stawało się coraz lepszym produktem" i mi się to nie podoba. Naprawdę chcę żeby AEW osiągnęło sukces, ale na razie patrząc na to, że regularnie dają takie klopsy typu ta eksplozja czy sytuacja Hardy'ego na All Out to robią sobie złą prasę, a prawda jest taka, że od jakiegoś już czasu AEW jako produkt już się nie broni, bo przecież Dynamite już od mniej więcej roku nie prezentuje specjalnie wysokiego poziomu, przynajmniej na dłużej niż dwa tygodnie.

Newsman Roku 2015
Progres Roku 2015
User Miesiąca x3: Wrzesień 2015, Kwiecień 2016, Styczeń 2019
Moderator WrestleFans - 27.04.16-06.01.17
Administrator WrestleFans - 06.01.17-18.03.21

Legenda
Awatar użytkownika

Ten moment z "fajerwerkami" na sam koniec gali był na tyle omawiany w internetach, że sam sobie zerknąłem na ten fragment. A zwykle poza ROH (i WWE Royal Rumble Match) zerkam z innych fedek tylko na jakieś mega hiciory, jak np. walka Jeffa Hardy'ego ze Stingiem w TNA...... czy właśnie ta eksplozja na koniec AEW Revolution. Jak już pisałem wcześniej na czacie, każde pokolenie ma swojego Shockmastera.
Aczkolwiek w przypadku Shockmastera mówimy tu o niefortunnym wypadku, natomiast w przypadku tej eksplozji jest jeszcze dodatkowy smaczek w postaci wypowiedzi Tony'ego Khana, który mówił że nie wie czego spodziewali się fani.
W każdym razie mamy już mocnego kandydata na jedną z nagród w plebiscycie Wrestlefans na koniec roku ;)

Jeszcze odnośnie Christiana, to moim zdaniem ten transfer może być bardzo korzystny dla AEW. na royal rumble wyglądał dobrze, sam też z pewnością czuje że ma jeszcze co dać od siebie; myślę że opłaci im się to bardziej niż gdyby to był Brock Lesnar (abstrahując od jego oczekiwań finansowych :P) czy inny Kurt Angle. Nie mówię że to wyniesie AEW niesamowicie daleko w przód, ale powinno przynieść pewne korzyści.
W sumie szkoda że moment Christiana poszedł głęboko w cień z powodu tej "eksplozji" :P

Superstar
Awatar użytkownika

haha, aew gówno

Superstar
Awatar użytkownika

Chłopaki już w sumie wszystko napisali o zakończeniu gali, ale ja też wtrącę swoje trzy grosze, no bo kurna komizm tej sytuacji jest powalający XD Nie pamiętam tak absurdalnej wpadki odkąd oglądam wrestling, dla mnie to jest na luzie akcja porównywalna do debiutu Shockmastera. No przecież to jest groteska, mamy main event PPV, w dodatku z założenia brutalny i nafaszerowany efektami specjalnymi w postaci materiałów pirotechnicznych żeby już w ogóle zrobić show na maxa. Potem odliczanie jak do wybuchu bomby normalnie, typy uciekają na backstage, nagle jakiś ziomek wbiega do ringu żeby osłonić przyjaciela, no po prostu jak na hollywoodzkim filmie. Potem nie dość, że wybuchy okazują się być jakimś słabiutkim pyro, to jeszcze gościu traci przytomność jakby co najmniej odłamkiem w głowę oberwał XD

Nie wierzę Khanowi że tak miało być, no przecież trzeba by być idiotą żeby zabookować niemal śmierć przez zwykłą pirotechnikę XD Albo im pyro do końca nie wypaliło, albo realizator zjebał i jakichś efektów na ekran nie nałożył, w sumie nieważne przyczyny, i tak to jest botch, do którego będziemy wracać latami. Beka że AEW w to brnie, jak niby Kingston się wytłumaczy, że co, stracił przytomność z emocji, a może cukier mu spadł? XD Wystarczyłoby, że ktoś z obecnych wtedy w ringu by mu szepnął ma ucho "ej stary, pyro się zjebało, nie rób z siebie debila tylko wstawaj" i pewnie chwilę pośmialibyśmy się z nieudanej eksplozji i o tym zapomnieli. Kingston jednak niestrudzenie udawał martwego i przejdzie do historii wrestlingu, w czym pomaga mu samo AEW pokracznie i niepotrzebnie usprawiedliwiając tego babola.

Low carder
Awatar użytkownika

Jak dla mnie w porządku gala, w sensie nic specjalnego ale też nie narzekam, podobały mi się najbardziej dwie ostatnie walki, nie chce mi się rozpisywać o każdej walce z osobna, ale najlepsza jak dla mnie walka to tzw. cinema match czyli oczywiście Sting i Darby vs Ricky Starks i Brian Cage, natomiast końcowy "wybuch" ringu, to dla mnie największy LOL od czasu naćpanego Jeffa Hardyego na TNA Victory Road 2011 (sorry, jak pomyliłem datę). xD

W mojej skromnej ocenie 7/10, ot solidne PPV choć zaznaczam że Ja nie oglądam na bieżąco innych gal jak WWE (próbowałem żeby nie było, wszak obecnie mam BT Sport który nadaje WWE, ale jak zobaczyłem cenzurę chair shotów, to wymiękłem), NJPW to raz na kilka miesięcy a tak to czasem odpalam jedynie gale retro jak WCW, więc nie mam jakichś większych wymagań. ;)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ]